Jump to Navigation

Blogs

Een nieuw boek biedt jou de kans om in korte tijd de rol van de opdrachtgever van negen verschillende kanten te bekijken. 


Als er iets niet goed loopt met je opdrachtgever, of je opdrachtnemer, dan gaan we normaal gesproken een "goed gesprek" met elkaar voeren. Dat is natuurlijk best verstandig, maar zorgt lang niet altijd voor een oplossing. Jan den Hollander en ik zetten in bijgaande video uiteen hoe je veel breder naar de samenwerking kunt kijken. Je krijgt zo meer aangrijpingspunten om de relatie structureel te verbeteren. 

Ga naar https://youtu.be/WZshWEXG6Ms


Er is een nieuwe publicatiereeks gestart rond het thema opdrachtgeverschap: de Kennedy-reeks. Als eerste publicatie is een vrolijke sketch van Herman Walta uitgebracht rond de lotgevallen van een onfortuinlijke opdrachtgever voor een nieuw schoolgebouw. Als epub zijn de publicaties verkrijgbaar via Managementboek.nl.


De aard van een project wijzigt vaak flink gedurende de looptijd. Projectteams beginnen klein, worden groot en worden vervolgens weer afgebouwd. De opdrachtgever krijgt ook met schaalsprongen te maken, maar deze werken wel heel anders dan voor de opdrachtnemer. Edwin van Dieën heeft in de tweede uitgave van de Kennedy-reeks het Cynefin raamwerk gebruikt om de schaalsprongen vanuit het perspectief van de opdrachtgever te duiden.


Opdrachtgevers en projectleiders krijgen er altijd mee te maken: spanningen. Projecten zijn complex waardoor er vanuit verschillende posities rond het project ook verschillen in belangen ontstaan. Tussen de verschillende personen in en rond het project groeien dan gemakkelijk de spanningen. Voor het omgaan met spanningen heb ik met Jan den Hollander en Ernst Molier twee artikelen geschreven op Managementsite. Ons mantra luidt: herkennen, erkennen en hanteren. De eerste stap is dat je alert bent en spanningen herkent als ze zich voordoen.


Pagina'sMain menu 2

by Dr. Radut