Jump to Navigation

Agile opdrachtgeverschap

Agile is een andere manier van werken aan projecten. Het is ontwikkeld vanuit de software branche en kent verschillende methoden, zoals bijvoorbeeld Scrum. Agile werken is vooral heel goed in een snel veranderende omgeving. Grootste verschil met “klassiek” projectmanagement  is dat men werkt in kort-cyclische perioden, en telkens een werkbaar (deel)product oplevert in korte sprints. Men beperkt zo de bestede tijd om goed te kunnen bijsturen. Meer grip!

In SCRUM heet de opdrachtgever de product owner. De product owner beschrijft in user stories welke wensen en eisen hij stelt aan het op te leveren product. In “klassiek” projectmanagement zou je dit een gewoon programma van eisen noemen. De user stories worden door de product owner echter omgezet naar een product backlog: de prioriteitenlijst die aangeeft welke user stories als eerste omgezet moeten worden in een werkbaar product. In onderstaande video wordt de rol van product owner prachtig uitgelegd.

 

 

Het krachtenveld rond het project in de video ziet er voor overheidsbegrippen erg simpel uit. Er zijn maar een paar stakeholders. Hierdoor wordt echter een essentiële rol van de opdrachtgever zichtbaar: het goed doseren van de hoeveelheid werk die je in de “productie-machine” stopt. Een kopieerapparaat gaat immers niet sneller  werken als je er meer papier in stopt. Integendeel zelfs, de kans is groot dat de machine verstopt raakt. Het aangeven van prioriteiten  en het “nee” durven zeggen tegen nieuwe wensen zijn essentieel. Hiervoor is macht nodig. Daarnaast moet de product owner om de juiste keuzes te (blijven) maken, een visie hebben. Deze kan je ontwikkelen door goed te communiceren met de stakeholders en met het team. Macht, visie en communiceren, drie van de belangrijke competenties van de opdrachtgever.

 

 

 

 Main menu 2

Blog | by Dr. Radut