Jump to Navigation

Moet ik als opdrachtgever ook vakkennis hebben?

Edwin, ik vraag me af, moet ik als opdrachtgever over vakkennis beschikken?
Ja, zeker, een goede opdrachtgever heeft ook verstand van zaken.

Maar wat als ik geen verstand heb van ICT?
Nou, wat dacht je er van om dan geen opdrachtgever te zijn van ICT-projecten?

Jij hebt makkelijk praten. Ieder project en iedere grote verandering kent tegenwoordig wel een ICT-component.
Daar heb je een goed punt te pakken. Bij complexe opgaven is het onmogelijk om overal verstand van te hebben. Stel je moet als opdrachtgever een tunnel laten aanleggen. Je hebt enig verstand van wegenbouw en ook van tunnels weet je het nodige af. Tegenwoordig zitten tunnels echter ook vol ICT. En van ICT heb je geen verstand. Lijkt je situatie hier op?

Misschien, ga maar even door met dit voorbeeld.
Ik zou zelf in die situatie op zoek gaan naar een opdrachtnemer die zijn sporen verdiend heeft bij infrastructurele projecten waarbij ook ICT-componenten zaten. Met die opdrachtnemer zou ik samen beoordelen welke kwaliteiten in het ontwikkelteam moeten komen en hoe we die kwaliteiten bij elkaar kunnen krijgen. Daarnaast zou ik ook op bezoek gaan bij de opdrachtgevers van recent opgeleverde tunnels. Ik zou hen flink uithoren, op het gebied van risicomanagement, de opbrengsten van evaluaties en rond de ICT-component. Kortom: ik zou zelf vakkennis gaan ophalen en ik zou zorgen dat in het opdrachtnemersteam voldoende kennis zit.

Dat is wel leuk, hoe je dat schetst. In ideale omstandigheden zou ik dat ook wel willen. Maar ik heb toch helemaal geen tijd om bij die andere opdrachtgevers op bezoek te gaan en hen uit te horen. Heb je mijn agenda wel eens gezien?
Als je het al zo druk hebt, waarom maak je je hier dan nog druk om? Waarom wil je hier dan nog opdrachtgever van zijn?

Dat wil ik ook helemaal niet, maar je weet zelf wel hoe dat gaat. De bestuurder wil nu eenmaal dat ik het doe en die praat ik dat niet uit zijn hoofd.
Oke. Hoe ga je om met andere opdrachten waar je geen verstand van hebt, maar die je wel moet doen?

Daar zoek ik dan een betrouwbare vent of vrouw voor, waarvan ik zeker weet dat die het voor elkaar krijgt.
Waar selecteer je die persoon dan op?

Ik zoek iemand die al meermaals in moeilijke omstandigheden klussen tot een goed einde heeft gebracht.
En moet die persoon dan ook kennis van ICT hebben?

Dat interesseert mij niet. Als die het nog niet heeft, dan leert die het maar.

 

 Main menu 2

Blog | by Dr. Radut