Jump to Navigation

Opdrachtgeven aan kunstenaars

Goed opdrachtgeven is nog niet zo makkelijk. Helemaal niet als je de opdracht moet geven aan iemand die heel anders denkt en werkt dan jij zelf.

Bij het inschakelen van kunstenaars speelt dit probleem vaak. Natuurlijk zijn er kunstenaars die gemakkelijk kunnen communiceren en zich als ideale opdrachtnemer kunnen aanpassen aan de taal en denkwijze van hun opdrachtgever. En er zijn opdrachtgevers die heel bekwaam zijn in het bieden van ruimte voor creativiteit en tegelijkertijd de regie op een opdracht weten te behouden. Maar wat als je dat (nog) niet kan? Hoe vind je zo'n capabele kunstenaar? Hoe vind je zo'n opdrachtgever? Hoe doe je de goede dingen als opdrachtgever?

Het Mondriaanfonds - ingesteld om de beeldende kunst te promoten in Nederland - heeft een  website laten maken om opdrachtgevers te helpen de goede dingen te doen. Op http://dhaps.org vind je bijvoorbeeld een mooi stappenplan dat je eenvoudig op weg helpt. De sleutel voor succes lijkt te zitten in het inschakelen van een bemiddelaar. Bij mij roept het woord "bemiddelaar" eerder de sfeer van middelmatige compromissen op dan van uitdagende kunst.

Laten we ons niet afleiden door persoonlijke associaties bij het woord bemiddelaar. De bemiddelaar is eigenlijk gewoon iemand die de taal en denkwijze van beide partijen beheerst. De bemiddelaar is een verbinder. De bemiddelaar bezit kennis van beide werelden, van de wereld van de opdrachtgever en de wereld van de kunstenaar.

Ik heb zelf erg goede ervaringen met zo’n bemiddelaar gehad. Als opdrachtgever voor verschillende kunstwerken in de binnenstad zat ik met de opgave om kunstenaars te laten zoeken, ontwerpen te laten beoordelen en de uitvoering te begeleiden. De gemeentelijke commissie voor beeldende kunst had al geadviseerd om een bemiddelaar in te huren. Als bemiddelaar hadden ze een kunstenaar voorgesteld die ook een goed adviseur bleek te zijn van de ambtelijke organisatie.

Als professioneel opdrachtgever breng je in mijn belevening tenminste vier competenties in: macht, communiceren, visie en leiderschap. De bemiddelaar zorgde in dit geval voor de goede communicatie en de ontwikkeling en het uitdragen van een visie op de kunst in de openbare ruimte. De bemiddelaar werkte als adviseur van de opdrachtgever en adviseerde in die rol ook de kunstenaar.

De opdrachtgevende organisatie heeft lang niet altijd zelf de competenties in huis om te zorgen voor een goede verbinding met de opdrachtnemer. In die situaties kan het dus heel nuttig zijn om iemand in te huren die de afstand tussen partijen verkleind. Binnen een ambtelijke organisatie zou je zo iemand (deel)projectleider noemen of gedelegeerd opdrachtgever. Bij kunst noemen we die persoon de bemiddelaar. Ik hoop dat er nog veel bemiddeld gaat worden!

 

 Main menu 2

Blog | by Dr. Radut