Jump to Navigation

opdrachtgeverschap

Binnen de overheid zijn de opdrachtgevers de belangrijkste leidinggevenden aan het worden. Medewerkers hebben wel een personele baas, maar ze werken voor een opdrachtgever. De opdrachtgever kan directeur zijn, programmamanager, projectmanager, afdelingshoofd of gewoon “opdrachtgever” op haar visitekaartje hebben staan.

Iedereen kan de rol van opdrachtgever vervullen. Net zo goed als iedereen kan sporten. Sommige mensen zijn echter wel veel beter in sporten. Sommigen blinken uit in hardlopen, terwijl anderen weer beter kunnen fietsen. Bij opdrachtgevers werkt het precies zo. Sommigen zijn beter dan anderen en in andere omstandigheden.

Aanleg is belangrijk. Gelukkig kan je jezelf als opdrachtgever ook verbeteren door te werken aan kennis, ervaring, training en intervisie. In mijn boek “De Opdrachtgever, nieuw leiderschap binnen de overheid” heb ik een eerste verkenning gemaakt van de ontwikkelingen.

De aandacht voor het opdrachtgeverschap past bij het flexibeler maken van de organisatie. We proberen overheidsorganisaties zo in te richten, dat nieuwe aanpassingen mogelijk worden zonder reorganisaties. Op deze website heb ik enkele bijzonderheden van het opdrachtgeverschap binnen de overheid vermeld. Tevens presenteer ik een model om stapsgewijs te werken aan het professionaliseren van het opdrachtgeverschap.

Wil je het opdrachtgeverschap in jouw organisatie verbeteren? Kijk dan ook even bij workshops.

 Main menu 2

Page | by Dr. Radut